Дребни сметки за бъдещото Народно събрание

Напоследък не виждам проучвания на електоралните нагласи. Много детайли, разбира се, все още не са окончателно ясни. Но все пак може да опитаме да визуализираме някакви очаквания.

Мажоритарният вот без съществени конституционни (не само избирателно-технологични) промени е пълна глупост. Но всъщност не смятам, че ще внесе драматичен хендикап за някой от големите играчи. Другият фактор, който ще игнорирам, е дали десните ще добавят някоя маргинална организация към коалицията си. Така или иначе това може да има само негативен ефект. Последното допускане е, че ако няма драми в 41-вото събрание ще влезнат пет листи. Следват две примерни таблици с разпределение на местата.

Полу-оптимистичен вариант

[gdocs st_id=’pheU1KkePKoAvt3d6zgZjfg’ wt_id=’od7′ type=’spreadsheet’]

Полу-песимистичен вариант

[gdocs st_id=’pheU1KkePKoAvt3d6zgZjfg’ wt_id=’od5′ type=’spreadsheet’]

Не знам как ви се струват процентите, но потенциалът за промяна в настоящата ситуация не е достатъчен. Още повече ако имаме предвид следното:

 • Подобни резултати предполагат изборна активност към 80%. Интригата е голяма и при коректни избирателни списъци има възможност да се стигне дотам. Но спокойно може да е и 10% надолу. Които ще са най-вече за сметка на активното градско население.
 • Някоя организация от почти анонимни готини хора с привлекателна едностранчива кауза като Зелените могат да вземат немаргинален процент. Познайте от кого.
 • Организационния потенциал на БСП, ДПС и партизанските президентски или ДАНС-ови партии-кьорфишеци не бива да се подценява. Включително в манипулациите.
 • Дори и десните да имат мнозинство, то ще включва неясно какви хора от ГЕРБ и ясно коя вътрешна опозиция в СДС. Ще има роене и отклонения, било видими или задкулисни. И те ще струват гласове или сделки.

Да, това са дребни сметки. Идеята им е да покаже, че дребните сметки не са достатъчни. Трябва да се направи много повече.

19 мнения за “Дребни сметки за бъдещото Народно събрание”

 1. От: И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  „За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество“
  Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.

  Драги сънародници,
  Осъзнайте се Хора-Българо-Славяни, Македоно-Славяни, Българо-Македонци, Сърби!!
  Ние Историятра си незнаем, а сме седнали да се ХУЛИМ, немски, английски и Религия да учим.
  Не е ли Позор това?
  Докога ще бъдем роби не само нa завладяващи територията ни, ами и на самите себеси?
  Как неразбирате че с 20-ти век умря и си замина влиянието на Личният Култов, Групиран-Идеологически, Етнически и Религиозен фактор, във вътре Държавното Социално Устроисртво.
  Още по-вече в Държава с Многонационално общество.
  На основата на тези три Култови фактора ако все още продължаваме да стоим Поляризирани, Ние БЪЛГАРИТЕ ще изчезнем като Държава.
  Това което го цели и Евро-КОНГЛОМЕРАТА и Турция.
  Ще си позволя да кажа;
  СТОП на тази Сляпа Групиранa-Поляризираност!
  СТОП на намесата на всичките тези (339 действащи партии ), коалиции, секти и тем подобни ЛИЧНО-КУЛТОВИ-Аматьорски Увлечения!
  Не е ли позор тази ГРУПЩИНА в 21-ви Век която разцепва Идеологически, Религиозно и Етнически и без това Поляризираното-разединено Българско Общество?
  Драги сънародници,
  Нека Конституционно Забраним намесата на този личен Култов, Аматьорски фактор в Общо-Социалните ПРОФЕСИОНАЛНO-Държавни отношения!
  До кога ще търпим Аматьорщината в Държавата си, плаваща на основата на трите Лично-Култови фактора;
  Идеология,
  Религия и
  Етнически произход??
  Моля не ме разбирайте неправилно!!
  Аз не говоря против тези три фактора за отмяна или забрана. Не!
  Те са основата на нашата лична Единтичниост и всеки трябва да си запаси това.
  Но да градим съвременна Демократична Държава на основа на Личните по-горе казани фактори, и да търсиме ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ в отношенията си, е наистина ПРЕСТЪПЛЕНИЕ към самите нас а съответно и за Държавата ни-БЪЛГАРИЯ.

  Нека станем професионалисти в Държавните-Общо-Социални Отношения!
  Нека на такава основа спрем избора и даването на глас за Аматьорско Правителство!
  Нека най-после дадем пример като най-Стара нация в Европа как се избира Професионално Правителство на основата на Нова-Конституция, забранила намесата на Личният Култов фактор в Общо-Държавните отношения, нямаща аналог в света!
  Хора-Българи, събудете се! Излезте от Хипнозата! Недавайте да Ви манипулират!

  Да,
  Време е;
  Парламентаристите – Депутати и Народни представители в Народното Събрание, да влизат вече в Парламента не като добре платени Администратори-защитници на отделни Идеологически или Религиозни Групирани Култови фракции, партии и коалиции, а като представители-ЗАЩИТНИЦИ на НАРОДНИЯ ГЛАС, НУЖДА, Призив и ИНТЕРЕС!!
  Да,
  Време е;
  l Президентът не трябва вече да има връзки и допир с групираните Идеолого-политически култови сили, които обаче трябва да бъдат локализирано-запазени и със Строг закон да cе гарантира, Ненамесата им в Общо-Държавните Въпроси и Държавно-Социална дейност!!
  Да,
  Време е;
  l Избирателната система на Ръководните кадри в България да не се извършва от основата на Идеологичния-Личен-Култов фактор и политически поляризиран Групиран превес, а на основата на Субективния талант, дарби и възможности за ефективност на Кандидат-членовете за съответните длъжности.
  Да,
  Време е;
  l Крайното изборно решение на победител за поста, да се провежда по метода на Умерения Мандаринат (както е във Франция), чрез изпитна Тестовка.
  Помислете за кого и как ГЛАСУВАТЕ, за да не го ХУЛИТЕ след това!
  С уважение:
  И.П.Енчев

 2. Юнуз, по мое мнение дори полу-песимистичният ти вариант е твърде оптимистичен. Резултатите от последните няколко вота го доказват. За жалост отвъд дребните сметки не виждам потенциал за големи промени. И не знам от къде може да се вземе такъв. Дали пък вече не е твърде късно?

 3. Хех, да – ние 20 години преход правим, вечността вярно е пред нас 🙂

  3 забележки: Много малка е вероятността избирателната активност да надскочи 70%; Абсолютно никакъв начин Атака да изпревари ДПС; На бас, че ако мажоритарният елемент остане както е, с него в парламента ще влязат единствено хора на БСП, ГЕРБ и ДПС.

 4. към тези 73% трябва да добавиш поне 6% за други партии и тогава да приравняваш към 100%, също СДС-ДСБ при 7% и коалиция не влизат в парламента с бариерата 8% ако не са направили една партия дотогава. Леко си занижил резултата на ГЕРБ, но историята показва, че по-скоро там биха отишли разочарованите гласове отколкото при някой друг, също не си отчел 31-те мажоритарно избирани от тези 240… а за активност 80% е абсурдно и да се мисли

 5. истината е, че за да стане нещо, трябва СДС-ДСБ да е в рамките на 1-2 процента от БКП, което ще е много трудно.

 6. Аз ли нещо не разбирам
  или
  за чий ви е нужно да пълните с 240 гърла нереформиран орган
  Трябвало да се намери работа на двестатина души ? Та навън толкова падат на ден извън работния пазар
  Как може да се очаква
  вкаменелост като тая на най излишния сф площад
  да води батковината в безпрецедентна криза по размери и продължителност

 7. „Някоя организация от почти анонимни готини хора с привлекателна едностранчива кауза като Зелените могат да вземат немаргинален процент. Познайте от кого.“
  Благодаря за готината квалификация, но хората от Зелените не са анонимни, просто не са известни като Янето Янев. Не зная от кого подозираш, че ще вземат проценти. Смятам обаче, че ще доведат много хора до урните, които иначе не биха си дали зора.

 8. parazit, за мое най-голямо разочарование Зелените май нямат голям шанс да минат бариерата с подписите и парите… иначе наистина ще докарат до урните хора, които не виждат за кого да гласуват.

  А с определението „едностранчива кауза“ на Юнуз не съм съгласна. Хвърлих поглед на програмата им (вярно, по диагонал за сега), но там освен околната среда фигурират и доста други каузички, към които съм съпричастна, примерно „Контрол върху службите за сигурност и секретните служби“.
  Въздържам се да изреждам и цитирам, не искам да правя агитация, но като един съвсем стандартен гласоподавател и аз не успявам да разгранича добре червения капитализъм от жълтия и синия капитализъм. А като си омешат шапките в парламента, става един съвсем л*нян капитализъм.

  Та ми е любопитно анонимните готини хора със свежо зелени идеи дали ще успеят да си запазят идеализма и да посменят въздуха в парламента или кафявата вода ще ги оплеска и тях. 20 години си правим експерименти с демокрацията, още няколко няма да ни убият.

 9. Има доста неизвестни, които правят такива сметки почти безсмислени.

  Най-големият въпрос е кои двайсетина процента от отговорилите всъщност няма да гласуват. ГЕРБ и Атака са очевидните варианти, но през 1997 много традиционни избиратели на БСП просто не гласуваха.

  Т.нар. мажоритарни места ще преразпределят поне 5 депутати (3-4 в полза на ДПС, 2-3 – на БСП), което при малките разлики не е пренебрежимо.

  Подценена е вероятността да влязат и 1-2 други партии. При минимален брой депутати 9, това би разбъркало цялата конфигурация.

  Това, което е сигурно за мен, е, че целия си мандат би могла да изкара само някаква корумпирана комбинация като сегашната (независимо от състава). По-важно е да се мисли за следващите парламентарни избори и, в по-близка перспектива, за кметските в София.

  (В първата таблица не ти излиза сумата на депутатите, грешка от закръгление.)

 10. Благодаря за коментарите.

  Жюстин, според мен критичният минимум е възможността да се предизвикат нови избори. Но съм съгласен, че в момента дори това изглежда подвъпросно.

  Пламен, за целта на упражнението разликата между ДПС и Атака не е съществена. За активността може и да си прав, макар в тези избори да има голям потенциал за волатилност. Пък и се твърди, че има подобрение в точността на избирателните списъци.

  Вокси, не ти върви нещо изборната математика както за приравняването, така и за 8-те процента. Но няма значение, числата са само за илюстрация.

  Никола, точно това е една от основните тези, които се опитвам да демонстрирам. Комунистите направиха простотии, десните се почувстваха жертви и решиха, че това е достатъчно убедителна позиция. Напротив, в момента не трябва да се концентрират върху институционалните трикове и преговори на дребно, а да драпат усърдно за поне двоен резултат. Това изисква различна нагласа и стратегия. Те направиха коалиция и се държат все едно това само по себе си е достатъчно.

  За in2h20 бих повторил тезата си от предишния ми пост. Справедливостта в обществото изисква политика.

  Паразит, Уейкоп, Зелените са анонимни в политически смисъл. И на всичкото отгоре зелената кауза като водещ политически принцип е точно това – едностранчива. Виждам повече политически смисъл в Пиратската партия в Швеция, отколкото в Зелената в Германия. Разбира се, не възразявам да се експериментира. Просто изразявам мнение. И ги споменавам само доколкова, доколкото евентуално биха участвали в аритметиката.

  Спас, тези таблици разбира се са много приблизителни и само за обща илюстрация. Изводът за следващите избори е на място. Всички неизвестни, които могат да се включат в уравнението, само биха го подсилили. За общия политически процес кметските избори са важни само доколкова, доколкото трупат символен капитал. Не смятам, че от работата на който и да е кмет, независимо колко е добър, могат да произтекат съществени промени за системно повишаване на справедливостта в обществото и държавата. Не и с тази конституция.

 11. Yunuz, да верно че си сложил 7% преди приравняването за СДС/ДСБ мислех че е ефективното, но това е доооста оптимистично, причината за важността на тези 6% други, е че тогава ще умножаваш по по-малко и сините може да изпаднат, е не и с този огромен процент който ти се иска явно да имат

 12. Две неща – на базата на какво са тези очаквания, и то в числа; защо грамотен човек използва диалектното „влезнат“?

  Страхотен блог, между другото.

 13. Калин, числата са с цел манипулация. Базата им е имагинерна. 🙂 А по-сериозно, това е просто един тест. Ако, то. Ако вашите очаквания са други, можете да си поиграете с числата или направо да предложите вашите разсъждения.

  А диалектите са хубаво нещо. Явно след толкова години започват да ми влияят западните говори по Софийско.

  Благодаря за комплимента.

 14. да аз си поиграх, защото ми се струва, че сините привърженици е задължително да се стреснат, че като едното нищо СДС/ДСБ ще остане извън парламента

 15. Мажоритарният вот у нас не е мажоритарен, а тоталитарен:

  1) Мажоритарните мандати не са разпределени равномерно по гласове – 1 Видински глас струва колкото 4 софийски, защото София има само 3 мандата при 2 млн население, а Видин има 1 мандат при 100 000 население.

  2) НЯМА ВТОРИ ТУР за мажоритарните кандидати – и с 20 % може да се спечели.

  3) НЯМА ПРАВО НА ИЗБОР – ако спечели кандидат от партия или коалиция, която е под прага 4-8%, то НЕГОВАТА ПОБЕДА СЕ ОТМЕНЯ и вторият побеждава.

  В заключение искам да кажа, че съм удивен, че няма поне 100 000 души пред парламента, след всичко, което терористичните организации БСП – ДПС ни правят

 16. Трудно е да се представи горе-долу убедителен „математически модел“ на това какво ще стане. Дори да се вземе изследването на МБМД като за момента най-приближено до електоралните нагласи, пак има много неща, които поне за мен са значителни неизвестни в уравнението.

  Първо, можа да се хвана с всеки на бас, че „мажоритарния елемент“ няма да вдигне изборната активност 😉 Това е егати вица. Тези прогнози за висока изборна активност са просто… няма такъв филм. Оставете настрани апатията сред активното населенение, датата за изборите също е много прецакана наслед лято.

  Второ, наистина очаквам ГОЛЕМИ изборни манипулации, ще има не купуване на гласове, а направо промоции 😉 Това е също следствие от много неща, като може би основното е желанието на сегашната коалиция да остане на власт на всяка цена, както и споменатата прези малко „политическа апатия“ на обществото – за много хора (дори да не са от „обичайните заподозрени“ от „малцинствата“) идеята да се продадат гласа за 100 лева изглежда много практична и обоснована. Сега, когато заради „кризата“ са застрашени материалните нужди на обществото ни, малко е наивно да се мисли за някакви по-висши нужди, като например гласуването и свободното волеизявление 😉 До изборите нещата икономически може да са скофтили повече, и да има някакъм минимален отлив от БСП и ДПС, но в същото време се отварят нови възможности за хора, готови да си продадат вота.

  Трето, евроизборите… Изборите за европейски парламент ще са катализатор, просто не е ясно какво ще излезе после от „химическата реакция“… аз виждам много варианти тук 😉 Едно победа на ГЕРБ би мобилизирала повече от случайния вот, защото „победата е на парламентарните избори е нещо реално“, но все пак е важно с колко ше победят… има го и обратното, победата може да демотивира хората, които да си помислят, че победата на ГЕРБ им е в кърпа вързана, и така може и да не гласуват ,ами да отидат на почивка.

 17. А, и последно, колкото и мрачно да изглежда, ако след много манипулации, купуване на гласове и т.н. БСП и ДПС спечелят изборите (под каквато и да е фирма), то това ще е пирова победа – след изборите не виждам как ще вържат двата края след всички пропилени пари и възможности: не могат да съберат парите за бюджета, няма да има излишък от който да се възползват, няма пари от брюксел от еврофондовете, заради прецаканата икономическа ситуация (и весели случки като отвличания на бизнесмени) няма да има чуждестрании инвестиции, ще има все по-голяма безработица с навлизането на кризата (която при нас е все още само ехо от много бързо приближаващ влак), и май единственото което им остава е фискалния резерв, което пък ако стане… нали се сещате 😉

 18. Струва ми се че като цяло коментарите подценяват обществения интелект. Каквото трябва да стане, ще стане по един или друг начин. Сегашното правителство се „радва“ на по-малко от 10% одобрение и единствената причина да си изкара мандата е липсата на стабилна алтернатива и страх от политическа криза в рамките застъпваща икономическа (за разлика от американците ние тоя филм сме го гледали). Да, но стабилна алтернатива вече има и очакванията ми са тя да набере подкрепа със скоростта на търкаляща се снежна топка. В същото време очаквам силни манипулации в опит да се задържи властта. Все пак се надявам, че другарите в ляво осъзнават опасността от повторение на мандата, при това без НДСВ и това ниво на одобрение. Със сигурност ще предизвикат масови граждански протести и този път може да не минат толкова мирно както преди. Каквото има да стане ще стане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *