Устройства и книги

Вълната тръгна към мен от Еленко и ме повтори през Владо. Щом съм залят два пъти, вече съм се намокрил. Значи няма как. Представям ви по-важната част от моите технологични устройства, подръчната инструменталност в моя жизнен свят. (Съжалявам, трябваше да се изразя по този начин, независимо какво мислят феновете на Хайдегер.)

Такъми: Юнуз

Ще разкажа малко по-подробно само за едно устройство, защото е по-специфично и отваря интересна перспектива за развитието в сегмент, който ме вълнува. Преди това, кратък обзор на по-ежедневното.

Компютър: Toshiba Satellite U200-121 с повече памет и нова батерия. Мисля, че вече не се произвежда. С мен е трета година. 12,1 инча, не виждам смисъл от повече.

Мобилен интернет: Когато компютърът не е достатъчен, в PCMCIA слота имам Vivatel 3G data card. Върши работа, но детайлите са кофти тръпка. Повече съм писал преди.

Телефон: Sony Ericsson P1i. Добро устройство с приемлив дизайн и интеракция, но предимно недомислен софтуер и кофти ползваемост на самите интерфейси. Иначе си има всичко – доста памет, всякаква мултимедия, GPS, Bluetooth, Wi-Fi, пълна qwerty клавиатура, имейл клиент, тъчскрийн и стилус. Последното ми позволява нещо наистина безсмислено, когато съвсем нямам какво да правя – да си водя бележки с картинки, рисувайки по екрана като с молив.  Все някога ще мина на нещо с Андроид. Даже ми се задава едно бизнес начинание в тази посока.

Фотоапарат: Panasonic Lumix DMC-LZ6. Само при специални поводи и пътувания, иначе снимам с телефона си.

Видео камера: Sony Handycam DCR-SR30. Има вградени 30 гигабайта, записва директно в mpeg4, 30-кратно оптично увеличение на образа. Също я ползвам само планирано, инцидентни неща снимам с телефона си.

Електронна книга

Електронна книга: LBook eReader V3. Купих я от ДБС Дизайн, които, както изглежда, имат уеб студио, книжарница и бизнес с устройства за електронни книги. Добро съчетание. Магазинът е отвъд околовръстното.

Електронната книга е много добра идея, ако четете професионално. Не съм сигурен за хората, които четат много нова художествена литература на български. Стари неща със сигурност могат да бъдат намирани, но издателствата все още са доста неориентирани за този пазар относно новите заглавия, които пускат. Но е съвсем различно, ако се занимавате с наука. Немалко хора пускат в интернет текстовете, които пишат, независимо дали иначе са публикувани на хартия. Да не говорим за неща на чужди езици, които няма как да намерите лесно тук, а да си купите книгите от чужбина би ви отнело време, усилия и средства.

Ето, напоследък чета текстове, свързани с философия на образованието. Джон Дюи е централен автор, но това, което можете да намерите на български на хартия са, мисля, три книги. А той е писал доста повече. Да не говорим за тоновете вторична литература, която, разбира се, е предимно на английски. Всичко това може да се намери в цифров формат в мрежата, къде легално, къде не съвсем.

От друга страна, да четете книга от 300 страници на екрана на компютър е доста неудобно. Както и да ползвате компютър навсякъде, където бихте могли да четете книга. Решението е да си купите подобно устройство.

Малко технически детайли. LBook eReader V3 поддържа TXT, PDF, DjVu, DOC, RTF, HTML и още няколко по-екзотични формата за текст, както и основните формати за графика. Широчината на екрана е 6 инча, технологията на изобразяване е eINK Vizplex. Трябва да се има предвид, че така нареченото „електронно мастило“ няма нищо общо с екран на телефон или компютър. Основната видима разлика е в липсата на осветяване. Реално ако нямате външен източник на светлина, няма да виждате нищо. Това прави усещането много близо до четене от хартия.

Ползваемостта е добра, всичко е достатъчно логично. Има три нива на увеличение на образа, като последното обръща текста перпендикулярно. Батерията е литий-йон и се харчи само при „прелистване“. Бонусът е mp3 плейър, който ви позволява да добавите музикален фон към четенето. Има половин гигабайт вградена памет и допълнителен SD слот, който поддържа карти до 4 гигабайта. Напълно достатъчно за да поберете стотици книги и малко приятна музика.

16 мнения за “Устройства и книги”

 1. при условие, че вече има мини-лаптопи за по 600 лв., решението да си купиш електронен четец за книги за толкова ми се струва… странно 🙂

 2. Хей, това ли е, което обсъждахте с Ийори на последната среща във вашия край на кръглата маса? Кажи ми, че не е ограничено до DRM, моля те! Чета сега и май не е и няма начин да е. Ако наистина човек може да си чете всякакви книги, този LBook изхвърля на боклука всичките напъни на Amazon Kindle и подобните дърварщини 😀

  Това е, нали?
  http://www.lbook.com.ua/en/Products/lBook%20eReader%20V3

  Иха-иха, това има друго име и то е „мания“! :)) Човек да си счупи касичката направо, на момента… 😉

 3. Ако трябва да сме стриктни, DRM ограничения има собственическия формат на Амазон, а не устройството им. То, разбира се, е много орязано и прави всичко възможно да е непотребно за неща, различни от книги, свалени от тях. Но, доколкото знам, може да чете поне текстови файлове и предлага достъп до Уикипедия. Пък и централното в управлението на цифрови права е в цифровата му реализация, не в самия хардуер.

  Както и да е, в случая няма нищо такова. Това е едно генерично устройство, което не е обвързано с бизнес на каквито е да е държатели на права.

  От друга страна, подобни устройства едва ли ще убият Киндъл, поне краткосрочно. За което има доста причини, но май ще ги оставя за друг път.

 4. > Ако трябва да сме стриктни,
  То че трябва — трябва, ама Юнуз не е. В първия абзац „устройство“ и заместващото го „то“ ту означават само хардуера (първо изречение), ту хардуера+софтуера (второ изречение), ту само софтуера (трето изречение), ту множественост в единството на хардуер и софтуер (четвъртото изречение).
  Естествено е възможно да Юнуз да има предвид друго, по-философско значение на думата „стриктен“.
  Трябва ли едно устройство да бъде общоприето или маркетингово-удобно категоризирано като „електронна книга“, за да влиза в сравненията по блоговете и изграждането на палитрата на избори у потребителя?
  Лично на мен ми се струва ограничаващо. Има избор от таблети, maemo на Nokia и даже PalmPilot за тези, които още го притежават.

 5. Сашо, текстовия ти анализ ти е доста софистически, но за основното си прав – Амазон Киндъл е от лошите. Струва ти се, че не съм го казал достатъчно ясно? Ето, казвам го. Струва ти се, че при това условие не бива да го обсъждаме? Не си прав, защото не можеш да очакваш от хората да бъдат само перформативни в изказванията си – да говорят само за това, което правят, биха направили или искат да бъде направено.

  Последното, което казваш, не ми е много ясно. Имаш предвид специално Киндъл или кое да е устройство за електронни книги? Ако е второто, пак не си прав, защото електронната книга е устройство за четене на книги. Концентрира се точно върху тази дейност и я прави по-удобна, по ефективна, повече щадяща очите и т.н.

 6. Ще пиша по-стегнато, за да не ти губя времето с раздути обяснявания.

  > текстовия ти анализ ти е доста софистически,
  Лаик съм и всичките ми познания за софизма вероятно се изчерпват с оная история със софистите дето убеждавали някакъв човек, че някакво куче му е баща (нещо беше като хем кучето е твое, хем е баща, значи е твой баща). В това значение приемам анализа си не софически, а анти-софически — нека не изменяме какво значат думите, когато това може да ни обърка. Иначе и аз ползвам думи в много значения. В дадения случай с устройството Киндъл за мен е важно да знам точно какво и къде е ограничено, за да си правя сметката. Може да не си взема такова устройство в тази конкурентна среда, но ако е 10$ вероятно бих го взел.

  > но за основното си прав — Амазон Киндъл е от лошите.
  Вероятно вече ти е писнало да се разправяш с разни хора и затова директно казваш „Аз съм от тези или онези или считам тези или онези за лоши“. Това с декларирането на моралните стойности е станало като подушването при кучетата. Е, ще гледам да съм още по-кратък.

  > Струва ти се, че при това условие не бива да го обсъждаме?
  Не, не смятам това и мнението ми е различно, но да не се обяснявам. От друга страна си взел да се пробваш да пред-казваш репликите на хората и да ги оборваш — оптимизираш подобно на процесор с предсказване на разклоненията. Съвсем ти е писнало от предъвкването на едни и същи работи. Явно ти се е случвало доста. А иначе аз съм толкова интересен събеседник.

  >… не ми е много ясно. … или кое да е устройство за електронни книги?
  Да — всички. Чел съм множество книги на Palm Pilot(>30) и Nokia 800(>10). Не твърдя, че са най-удобните за това, но със сигурност съм ги ползвал в условия достатъчно екстремни, за да откажат притежателите на текущите е-книги. Чувствам се донякъде ощетен, когато се говори за електронни книги, а не се спомнават подобни устройства — не защото моето фенство би било засегнато, а защото пропускам варианти на _други_ устройства, които ми биха били полезни именно като електронни книги и биха ми предложили друг начин на ползване. А като потребител се чувствам прецакан, когато производителите успеят да си изградят смислова ниша, извън която потребителите да са слепи и така да се ограничи конкурентния натиск.

  Оф, дано не съм досадил, хич не бях стегнат, моля за извинение.

 7. Ако ще се хващате за думите – електронна книга би трябвало да означава точно самата книга (като съдържание, не форма), също както и под хартиена книга не се разбира картона, хартията и състава на мастилото.

  Другата дума е „четец“ за електронни книги, но понеже на мен буквалния превод не ми звучи добре, когато имам място, винаги ползвам „устройство за четене“. По-общо и неангажиращо е.

  И за да върнем разговора към темата кой какви джаджи ползва – явно според това, какво прави и с какво се чувства добре (т.е. начин на живот и препитание).
  Longanlon би си взел Асусче за 600 лв, защото повече чете блогове, отколкото книги (примерно) и един еInk базиран четец само би го спъвал, за ал_шопов е важно да чете в екстремни условия, за Юнуз е важен комфорта, защото си ползва четеца и за работа.

  Е… лично аз ползвам еInk базиран четец само за удоволствие и не бих могла да чета книга (без значение на какъв носител) при отрицателни температури или при над 45 градуса, така че ограниченията ме устройват. В повечето случай ходя с раница, така че и размерът не е от значение.

  @ал_шопов
  виж във форумите на mobileread.com, ако мислиш, че никой не говори за четци за електронни книги, които не са с екран „електронно мастило“. Имат си доста стабилна фенска маса и никой не отрича възможността да си четеш електронната книга на палм или на смартфон… това е просто още един начин.
  Ключовата дума е „електронна книга“, т.е. максимално независима от носителя, размера му, операционната система… и преносима от един модел на друг, така че веднъж дигитализирана, книгата с малки промени да може да се ползва и на следващи поколения устройства.

 8. Сашо, за всичко си прав, и това не го казвам, за да претупам разговора. Единствената ми претенция е, че звучиш така, все едно спорим по нещо конкретно. Всъщност ние не спорим, защото твоето недоволство е, че не съм доуточнил и дообяснил някои неща – тези, които са важни за твоята перспектива и за които ти говориш в твоите коментари.

  Ами окей, просто моята претенция не е да пиша неща, които ще подпомогнат този, който избира, да избира правилно. Независимо за коя „правилност“ говорим. И особено в тази конкнретна публикация.

  Правилността или неправилността на избора си е отговорност на избиращия. Има достатъчно възможности човек да се сдобие с информацията, която му трябва.

  wakeop, благодаря и за вашия коментар и успех с по-нататъшното популязиране на идеята. 🙂

 9. Ко напрайхте бе ора… Значи както аз разбирам, Юнуз изобщо не убеждава някого или агитира да си вземе устройство и т.н. Идеята да се покажат ежедневните джаджи е типично блогърска и се базира изцяло на личното отношение към ползваемостта на тия вещи. То не е янкакво ревю на техниката или пък адвъртайзинг толк.

  Аз съм доволен и благодарен, защото от може би две години се ослушвам кога ще се появят масови (достъпни) и използваеми устройства с eInk. За мен това е много важно, вярвам това е и причината за ентусиазма и на Юнуз — просто не може да се чете професионално на нещо с подсветка. Имам предвид хуманитарно професионално четене. То и за други четения си важи, ама айде да викам от моята камбанария.

  Книги на смартфони, нетбуци и четци с подсветка — да, добре, ок, възможно е. Но аз не бих чел така _книги_. За това да прекарваш целrя ден в ровене и четене на книги с _текст_ си трябва екран без подсветка или направо да си печаташ всичко на хартия. Естествено, че първият вариант е хиляди пъти по-добър.

  Аз питах за DRM, защото моят проблем с тези четци (освен това със светещите екрани) е такъв. За човек, работещ професионално с текстове (добре де, имащ много за четене, стига с това „професионално“;) възможността да си събере цял шкаф от специализираната публична библиотека в джоба и да може да чете където поиска е огромно изкушение.

  И аз чета по другия начин — блогове, сайтове, документация, художествена литература и т.н. Но за дебелите книги трябва такоав устройство.

  Между другото, виждам, че LBook е само един от брандовете. Тая фамилия устройства оригинално се вика Hanlin и се продава и под други имена — BeBook, Astak, Walkbook, Papyre… http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_e-book_readers#Rebranded_devices

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hanlin_eReader

  @Сашо, може да не си усетил така ентусиазма, защото си по-далеч от блогерското. Ама си прав — иначе си толкова интересен събеседник. Бях ти разправял навремето да пишеш блог, ама ти не щя… Не е важно кой кого оборва, даже напротив, донякъде е в кръга на добрия тон домакинът да отговаря на въпросите в коментарите, дори с риска да създаде печатление, че оборва всяко казване 😉

  Айде, пийс, и дано малко посмъкнат цената на тая джаджа. Че 660 лева за четец, който не поддържа SDHC, има само USB1.1 и няма wireless нещо не ми стои добре…

 10. @yunuz:… моята претенция не е да пиша неща …
  @turin: … не си усетил така ентусиазма …
  Изобщо не бях усетил този ви поглед върху нещата. Добре, че изрично го казахте.

  @wakeop: … mobileread.com …
  Има ли и други ресурси за това?

 11. Хм, ако половината художествена литература, която чета я имаше в електронен формат на български – щях веднага да си купя една такава джаджа. Това ще намали шкафовете у дома с 1/2 😉

 12. Подариха ми SONY Reader PRS 700 за Коледа08.Устройството е много добро.Много добра читаемост, независимо,че чувствителният на допир екран прави фона на буквите леко сивеещ.Няма нужда от четец за карти-просто има гнезда за SD и MSD.На светло се чете почти като обикновена книга.Подсветката е много удобна, но харчи доста енергия.Не съм го кирилизирал още, макар че имам програмата.Засега конвертирам текстовите файлове в PDF чрез Primo PDF.Допълнително си намерих захранващо от братски Китай за 10 лева.С него се зарежда два пъти по-бързо отколкото през USB.Почти перфектна джаджа.MP3 е добър-не е зле да слушаш музика по време на четене.

 13. Здравейте на всички. Съвсем отскоро съм член на блога, но вече съм решил да си купя четец за книги – Сони Ридър. Дали някой знае къде или от кого мога да си взема такъв?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *