Внимание към детайла

Когато Фейсбук промениха интерфейса си преди половин година, доста хора решиха да протестират до такава степен, че компанията счете за нужно да се оправдава. За мен лично промяната беше позитивна, защото ми позволява по-лесно да държа настрана нещата, които не ме инстересуват. Но не за това става въпрос.

Случайно попаднах на една служебна страница, която предоставя букмарклет за улесняване на споделянето на страници чрез Фейсбук.

Страницата на адрес http://www.facebook.com/share_options.php, посетена с Файърфокт, Интернет Експлорър и Гугъл Хром.
Фрагмент от страницата на адрес http://www.facebook.com/share_options.php, посетена с различни браузъри (от ляво на дясно: Файърфокс, Интернет Експлорър и Гугъл Хром).

Графичното изображение, показващо букмарклета в действие, е различно, в зависимост от браузъра, с който отваряте страницата. Фейсбук, разбира се, не е единствения сайт, който се е погрижил за подобна визуална адаптация. Но това е добър пример за интерфейс, който носи позитиви за различни видове аудитории.

Начинаещият и непретенциозен потребител би се ориентирал по-лесно за онова, което трябва да направи, за да ползва тази функционалност. Напредналият потребител, от друга страна, може да оцени грижата на сайта и да се почувства удовлетворен от зачитането на неговия избор на браузър, който нерядко има и емоционален заряд.

Би било интересно да се провери поведението на сайта под Сафари, Конкерър, Айскат или други по-екзотични четци.

3 мнения за “Внимание към детайла”

 1. „… от ляво на дясно: Файърфокс, Интернет Експлорър и Гугъл Хром“, „Би било интересно да се провери поведението на сайта под Сафари, Конкерър, Айскат или други по-екзотични четци.“

  Има един браузър, който се казва Опера – http://www.opera.com Той съществува от над 10 години. Чудя се защо един толкова технически съвършен браузър с дълга история и куп преимущества не се споменава, а когато Гугъл направят нещо – Хром – и народът скача на него веднага.

 2. Опера може да бъде изтеглена за следните платформи:
  Windows
  Mac OS X
  Linux
  FreeBSD
  Solaris
  QNX
  OS/2
  BeOS

  Хром може да се изтегли за следните платформи:
  Windows

 3. Павел, това, което казвате, освен въпрос, е преди всичко констатация. Така е, рядко се говори за Опера. От друга страна, не съм видял някой наистина да скача на Хром, засега се твърди, че е под 1%.

  Както и да е – на снимката съм дал браузърите, които са ми били под ръка. Не му е мястото тук да обяснявам защо не ползвам Опера. А вие проверихте ли дали Фейсбук му обръщат внимание със съответния скрийншот?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *