Съкратени продукти на Гугъл

По повод поредната изоставена услуга на Гугъл, ми се стори подходящо да направя равносметка на продуктите им, които бяха затворени напоследък.

Принт реклами

Прекратяването на програмата за публикуване на обяви в печатни издания чрез Гугъл беше обявено вчера. До този момент програмата включваше общо 807 издания (pdf), някои от които силно профилирани по отношение на аудитория и локация.

Гугъл Видео

Преди седмица беше обявено, че след няколко месеца възможността за качване на видео файлове ще бъде премахната от тази услуга. Съществуващите клипове ще продължат да бъдат поддържани. Това наистина не е много добра новина, предвид факта, че в Гугъл Видео нямаше ограничения за продължителността на видеото (за разлика от Ютюб). Това може да отвори някаква ниша за алтернативи като Вимео, Дейлимоушън, Метакафе (не знам какви са техните политики в това отношение).

Гугъл Ноутбук

Това е доста особена услуга, която не успя да се впише по интегриран начин към другите предложения на Гугъл, особено след като интерфейса на резултатите от търсенето беше променен. Засега обещанието е, че тя ще остане активна, но няма да приема нови потребители и няма да бъде развивана.

Каталози

Това беше специализирано търсене в сканирани (рекламни) каталози, подобно като принцип на Гугъл Книги. Последните добавени каталози бяха от 2006 година. Домейнът вече не е активен и пренасочва към основната страница на търсачката.

Mashup Editor

Тази услуга така и не излезе от бета и не беше отворена за публично ползване. За сметка на това, Гугъл вече предлагат App Engine – доста по-мощен продукт, който позволява да изграждате онлайн приложения и да ги хоствате на сървърите на Гугъл. Неприятният момент е, че услугата ограничава броя потребители на приложението, а пълното издание е платено.

Джайку

Това е услуга, на която Гугъл така и не намериха адекватно приложение след придобиването й преди няколко години. Тя също няма да бъде развивана от самата компания, но кодът й ще бъде пуснат под отворен лиценз. В тази рубрика се включва и Доджбол – мобилна социална мрежа, която ще бъде затворена.

2 мнения за “Съкратени продукти на Гугъл”

  1. Хм, жалко за бележника, много ми беше удобен 🙁
    Ползвам го основно в iGoogle за бързо записване на смесена поредица от линкове, задачки, копие на чат с клиенти, който ще ми трябва и вечерта в къщи… всичко, за което ще ми е досадно непрекъснатото new – save.
    Е… ще продължа да го ползвам, но жалко, че няма да го развиват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *