Още социализация чрез Гугъл

За много години.

Преди време тук бях споменал за Френд Кънект. Тази услуга вече е публична и предлага лесно вграждане на някои базисни функционалности във външни сайтове.

В дясната колона на блога съм сложил така наречения Members гаджет. Чрез него можете да станете „член“ на този сайт, макар този израз в случая да не е съвсем коректен, заради което съм нарекъл кутията „Приятели“. Функционалността, която се предлага, е по-скоро да заявите себе си. Влизането става с Гугъл акаунт, а след това посетителите на сайта могат да разгледат малка част от вашия Гугъл профил и да видят към кои други сайтове сте се включили през тази услуга. Ако ви се експериментира – заповядайте.

Другите налични гаджети са опростен логин (който е нужен за нормалното функциониране на следващите в този списък), „стена“, подобна на тези във Фейсбук, на която могат да се оставят реплики и коментари, и гаджет за оценяване и ревюта, който май е единствения, който може да се използва смислено и да носи някаква съществена полза.

Интересно е, че Гугъл имат изключително разнообразие от услуги, които са в жанра „социална мрежа“, но всички те от дълго време насам стоят разпокъсано и рудиментарно. Ето непълен списък:

  • Оркут тръгна обещаващо, но поради недомислици в дизайна, технически проблеми и липса на развитие остана далеч зад други социални мрежи. Функионалностите, които предлага, са доста назад не само в сравнение с Фейсбук, а и с други по-малко популярни конкуренти.
  • Още преди повече от две години Гугъл спонсорираха проект в Карнеги Мелън, наречен Сошълстрийм, който трябваше да „премисли социалните мрежи“. Резултатите са интересни, на засега няма нищо публично.
  • След дълги колебания, Гугъл пуснаха публични потребителски профили, но тази услуга засега има само потенциал и не предлага нищо съществено.
  • ОупънСошъл се развива динамично, но все още липсва критична маса имплементации, особено в собствените продукти на Гугъл.
  • Управлението на личните контакти в Гугъл сметките, които присъстват в услуги като Гмейл, Читалня, Документи, Календар и т.н.,  е напълно объркано и липсват признаци за по-нататъшна интеграция, въпреки, че услугата е реално отделена в собствен сайт, достъпен от Гмейл, където се влючва с iframe таг (последвайте линка).
  • Гугъл поддържа няколко начина, по които можете да споделяте уеб съдържание – отделни публикации или цели „папки“ от RSS емисии в Читалнята, услугата за „споделяне на неща„, възможност за публикуване на документи и календари. Тези функционалности засега не могат по никакъв начин да се съберат на едно място, освен чрез сложни и отнемащи време еквилибристики с уеб емисиите от всяка от тях, което така или иначе създава големи ограничения.

От друга страна, ето нещо за баланс. В цялата концепция за изключително бавното и не много организирано развитие на тематичната интеграция на различни услуги на Гугъл ми се струва, че има нещо правилно и добре премислено. Те никога не са пускали продукт, който да е пряка конкуренция на пазарен лидер. По-скоро новите им услуги са или изключително отличими и силни, с принципно нови функционалности, или напротив, съвсем базисни и само допълващи тяхното портфолио. Няколкото изключения от този принцип през последните години са или неглижирани, или направо закрити.

В този контекст, разпокъснатостта оставя ситуацията отворена и дава възможност на Гугъл не просто да съберат няколко продукта, чрез които да конкурират Фейсбук, а да изчакат момента за лансирането на нещо наистина иновативно. Което е и моята прогноза за Гугъл през 2009.

3 мнения за “Още социализация чрез Гугъл”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *