Мобилен Интернет от Вивател

Тази статия споделя опита ми от ползването на услугата Вивател Трафик за Интернет достъп през мобилен компютър. Тя би била полезна за хората, които искат да преценят дали да й станат клиенти, както и за запознаване на новите й потребители с някои особености, които трябва да имат предвид.

Сключване на договор

Доколкото ми е известно, договор за Вивател Трафик може да се сключи при всеки представител на Вивател. Това, обаче, е само на теория. Имайте предвид, че офисът, който ще посетите, може да няма пакета в наличност. Съответно може да се наложи изчакване на доставка.

Дори и да няма такъв проблем, заредете се с търпение, защото процедурата отнема доста време. Освен обикновените формалности по подписване на договори и активиране на картата, добре е да носите със себе си и мобилния си компютър, за да можете да си тръгнете с активирана услуга и да не се налага да търсите допълнителна помощ при евентуални проблеми с инсталацията.

При задоволителното ниво на конкуренция на този пазар, би трябвало да получите добронамерено обслужване. Заедно с това, мобилен достъп до Интернет все още е екзотична услуга – имайте предвид, че информацията за тарифи, технически подробности и покритие, която ще получите, може да не е коректна. Проучете тези неща предварително, като поне прегледате сайта на доставчика.

След като сме направили тези уговорки, нека все пак да кажем, че не би трябвало да очаквате големи главоболия. Стъпките, които трябва да се следват, са достатъчно ясни и прости.

Тарифа

Първо малко информация за разходите, които трябва да предвидите.
Първоначалната такса, която трябва да заплатите при едногодишен договор, е 99 лева. Тя покрива първата ви такса и PCMCIA устройство, което ще свърже SIM картата ви с компютъра. Цената е по-ниска, ако сключите договор за две години, и по-висока, ако нямате PCMCIA слот и трябва да вземете USB устройство.

Стандартната месечна такса е 36 лева. В момента Вивател предлагат промоция, с която първите три месеца плащате 18 лева.

Инсталация

Пакетът съдържа диск със софтуер за Уиндоус. Ако ползвате различна операционна система, не би трябвало да очаквате помощ от хората, които ви обслужват, нито някакви улеснения от самия мобилен оператор. Тук и по-нататък ще дискутираме само варианта, при който ползвате услугата на компютър с операционна система от Майкрософт.

Инсталирането на софтуера е стандартно и не предлага изненади. Имайте предвид, че той трябва да е инсталиран, преди да вкарате устройството в слота за първи път. Не съм проверявал какво би станало при обратния вариант, но това е една от изричните инструкции, може би е свързана с инсталирането на подходящи драйвъри и последващото правилно разпознаване на устройството.

След като го направите, изчакайте индикаторът на картата да светне зелено и стартирайте програмата (наречена е vivatel 3G Data Card) от иконката на десктопа или от менюто с програмите. Ако не спазите последователността на тези действия, картата по всяка вероятност няма да бъде разпозната. В такъв случай, просто ще трябва да затворите програмата и да я пуснете отново.

Функции на vivatel 3G Data Card

Първоначалният екран изглежда така:

В общи линии, това, което ви трябва, е втората иконка, която носи името Internet и представлява стилизиран образ на Земята. Нека първо разкажем защо никоя от другите функционалности няма да ви е особено полезна. До три дни след активирането на картата, гласовите услуги по нея ще бъдат спрени. Същото изглежда важи за SMS и други услуги. Съответно нямате нужда и от адресната книга. Помощните файлове са на английски и дават съвсем стандартни описания, без отговори за специфични проблеми. Единствените страници, които може би има смисъл да посетите, са тези за настойките, където можете да изключите задължителното въвеждане на PIN код при стартиране и да изберете мрежови предпочитания.
Последното е важно. Трябва да настроите предпочитанията си относно W-CDMA и GSM инфраструктурата. Първото означава мрежа от трето поколение и евентуално по-висока скорост на трансфер на данни. Проблем, обаче, се появява, когато няма 3G покритие. Автоматичното превключване към GSM протокол не работи както трябва и много често просто няма да имате връзка. В такива случаи е добре да обърнете реда на предпочитание. Тогава връзката ще се осъществява чрез EDGE, която е технология, надграждаща мрежата от второ поколение и доста близо по характеристики до 3G. Този вариант е достатъчно стабилен и поне в рамките на София изглежда не създава проблеми.

Екранът за свързване с Интернет има ред особености, които създават неудобства:

 • Нещото, което прилича на малко екранче или попъп, всъщност е просто част от страницата – не можете да го движите наоколо или да го оставите отворено, докато основната програма е минимизарана.
 • Можете да прекратите връзката само през бутона в това екранче. Ще трябва да го ползвате често, поради съображенията, изложени по-долу.
 • Не можете да затворите програмата, докато имате активна връзка към Интернет.
 • Добре е да затваряте програмата, тъй като докато тя е включена, операционната система отказва да хибернира.
 • Ако все пак я накарате или й се наложи при изтощаване на батерията, програмата бива затворена автоматично.
 • Интерфейсът не позволява работа с клавиатурата – трябва да използвате задължително и само мишката.
 • От линка горе вдясно можете да отворите таблица с детайли за отделните сесии и обемът данни, който е обменен във всяка от тях.

Покритие и скорост

Съображения за покритието бяха изказани по-горе. Би трябвало да се очаква, че поне в София и в големите градове няма да има проблем с 3G, но това засега е далеч от истината. На някои места няма да имате проблем и покрието ще е много добро. На други ще трябва да ползвате EDGE.

Обща оценка

Ако наистина разчитате на мобилна връзка и смятате да я ползвате активно (поне веднъж на ден с по-интензивен трафик), си вземете WiMax.

26 мнения за “Мобилен Интернет от Вивател”

 1. Pingback: pligg.com
 2. Здравейте,значи проблема е следния имам карта на Вивател с номер 0877095020 от която съм изразходвал сумата от 70 лева за по-малко от месец но се получи следното позволих си да се обадя на 123 и да задам на операторите някой неудобни за тях въпроси от следния тип:
  1.Защо не можем да избираме номера от следните разновидности 024……,048313,0891265,088133,0891263,0881263 и др..
  2.Защо в техния сайт е обявена като налична услугата Семейство и приятели.
  http://vivatel.bg/bg/faq.php?type=2&fid=117
  3.Защо не е общо достъпна карта на покритието.
  4.Защо не работят пълноценно номерата за спешна помощ при наличието на съответните институций в нашия град.
  5.Защо не работи пълноценно услугата „КЛИР“ (при набирането на телефонни услуги и други институций номерът излиза дори да е скрит).
  6.На какво се дължат проблемите в покритието в нашия град(на вън на открито сигнал FULL,в сградите в центъра- кафета,магазини само мълчанието на агнетата).
  След зададените въпроси от моя страна и подадените сигнали в писмена форма до служител на име Стойчо с телефоннен номер 0877140849 бях прехвърлен към служителка ЕЛИЦА от която разбрах че ако посмея само още един път да се обадя да попитам ще ми бъде спряна картата !!!
  Та питам се аз това ли са честните взаймоотношения между клиент и търговец,или стана време да си връщаме изговореното и сега кво да са прави 70 лв са си 70 лв,да не говорим че имам още 4 карти с които общата сума е 250 лв.Надявам се след публикуването в медийте да успея да влеза в графа неплатежоспособни и нелоялни клиенти.До ден два ще има платено съобщение в БТВ,НОВА ТВ,КАНАЛ 1.
  Та какво реших в крайна сметка днес ще отида в секи един от магазините от които съм купувал картите и ще им ги върна срещу сумата която трябва да се зареди на 70.01.2006г.общо 250 лв те да се оправят с Вивател за тази сума.

 3. Моля да имате предвид, че Вивател са некоректни и не предоставят услуги съгласно договора, който са подписали.
  Наложи ми се да прехвърля собственост на една от картите ми към Вивател в продължение на 15 дни не предприеха никакви дейсдтвия , напротив до момента аз съм титуляр на двете карти и ме посъветваха да спра картите и да продължа да плащам сметките. Дори служителката Мария Ачева във Велинград ми предложи да ми плати част от сметката за да не правя оплакване
  С уважение
  добрите служители са почтенни нали могат да си позволят да унижават клиентите като ги превръщат в просяци и им предлагат пари защото не си вършат работата

 4. Впечатленията ми от БТК и Вивател са отрицателни! Очевидно не само аз съм с такива впечатления:)

 5. БТК и Vivatel телефоните се използват за телефонен тероризъм. Въпреки, че писах цялата си история на посочените от фирмата е-майли, нямаше никаква реакция и отговор. Защо ли?

 6. на вивател хармония съм ама вервайте ми нищо вярно няма в това каъв трафик предлагат! Лъжи,лъжи то и Царчето Симеон по-малко лъжеше!

 7. това е най некорекната компания. Моля ви проверявяйте редовно вашите оставащи минути и чрез оператор защото не отговарят с сьобщенията които ви пращат.

 8. Какво да ви кажа за тази услуга и тази компания….много е скъпа, ама много!
  Тези смешници от макстелеком в момента имат доста атрактивна услуга за 30лв на месец

 9. Пффф, да бяха само вивател ли виваком ли вече ги обърках, те само да бяха некоректни! всичките мобилни оператори хвани единия, удари другия. а за тоя мобилния нет напоследък гледам разни статии за 4джи мрежи, па тия наште още на 3джи-то се пънат

 10. malko sporno tva 4G, ama pyk ina4e za uslugata dobri otzivi 4uvam. nakraya maxtelecom deto nikoi ne gi 4uval 6te izlyzat nai-golemite stabilki

 11. Здравеите съветвам никой да не си купува телфон от Виваком!Продават на хората буклуците си .Моят изкара 1 месец и хайде на ремонт за нов не искат да го подновят!Исках да разговарям с някой от шевовете им само се оправдават до най близкия магазин се обърнете това им е оправданието крият се като мишоци тези долни буклуци:)Нямали офис нямали незнам какво да си купят с парите от телефона свещи им пожелавам:))))))))

 12. Не препоръчвам на никого „високоскоростния“ мобилен интернет на БТК, аз ползвам пакет Хармония, безжичен, дори и на скорост Темпо връзката ми беше бавна, и все изчезваше. А на телефона им за повреди никой никога не отговаря, освен ако не им се обади техен служител. Така че който иска дори само отговор (не разрешение) относно проблемната връзка, трябва да тича до център на БТК, да чака на опашка, и да се надява, че в крайна сметка някой техен служител ще се обади на кол центъра… Изключително лош доставчик!

 13. Днес посетих офис на Виваком за да си платя сметките и да поискам от служителите Ви разяснения по фактурата си, която носех със себе си. Попаднах на Управителя на офиса.
  1. Защо ми е спрян телефона, въпреки че получих съобщение за фактура само преди два дни. Отговорът гласеше „Не зная – позвънете на 123 и се отстранете от гишето за да не ми пречите да обслужвам клиентите.“ Но аз също съм клиент, който обслужвате. „Не Вие ще говорите по телефона си.“ А защо не ги попитате Вие? „Защото те ще Ви задават таен въпрос, а аз не мога да отговоря.“
  2. Защо на фактурата ми пише период до 15.11. Отговор „Това е датата на отчитане, а се плаща сега – декември. Това се оказа неверен и некомпетентен отговор – по-късно оператор 123 ми обясни, ча на 15.12 ми е издадена новата фактура, а това е недоплатен остатък от предния месец.
  2. Бих желал да ми обясните Вие, защото 123 винаги отговаря след 30-50 минути. Отговор „Аз не зная нищо, свързано със ВИВАТЕЛ, системата ни е такава, но зная всичко, свълзано с БТК и подробно ми изброи на висок глас каква информация може да ми даде.
  3. Какво е това ВИВАТЕЛ, БТК? Не са ли моите услуги на ВИВАКОМ, както е написано на и във офиса Ви? Отговор „Да, така е, но нашата система /показва компютъра/е такава, че виждаме всякаква информация само за стационарните телефони. Извади и размаха телефона си, щото аз може и да не разбера за какво иде реч.
  През цялото време тонът на госпожицата беше недопустимо висок и предизвикателен. По време на разговора аз три пъти я помолих да не ми се кара, а да говори нормално, но без резултат.
  В нашия град всички ме познават и аз, притеснен от това, че едно момиче, по-малко от дъщеря ми, се държи нагло и неуважително с мен си платих и си тръгнах.
  Но навън размислих и направих още един опит – върнах се и се обърнах към другата каса с въпроса какво значат първите три реда на фактурата ми /получени плащания -/минус/54лв например/, но се оказа, че и другата служителка не знаеше – обади се на 123. Втори въпрос „Защо от 123 ми казаха, че вече /15.12. 17ч/ ми е излязла новата фактура, а не ми излиза на Вашия компютър?“ Не зная, проверете утре или питайте на 123.

  Алооооь ВИВАКОМ!!!! Поправете си системата, че да не се изнервят момичетата /т.н. продавачки и УПРАВИТЕЛКИ/ от непрекъснатопитащите клиенти. Пратете ги на едно обучение, че да знаят как се отказва информация с усмивка, а не като на село – с крясъци.
  И кажете на ония от 123, че телефона се вдига максимум след 2 минути, за да се създава добър имидж на фирмата. Както е практиката на първата операторка, тая дето вдига и казва, че ще ме свърже с компетентни и знаещи от едикойсиотдел …………………………………………..музика…………………………………………………..вашето обаждане е важно за нас ………………………………………………………………..
  и т.н. и т. н. и т.н. и т. н. и т.н. и т. н. и т.н. и т. н.

 14. !ВНИМАНИЕ!Служители на Виваком лъжат възрастни хора като им се обаждат по телефона и им предлагат подарък но не казват че за него се плаща месечна такса. Едва когато вземете „подаръка“ ще ви се обясни че сте задължен да плащате такса. НЕ ПРИЕМАЙТЕ НИКАКВИ „ПОДАРЪЦИ“ ОТ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ.

 15. Аз съм на Виваком и съм страшно доволен, не знам защо ги плюете толкова, но и като покритие и като скорост, а и ценово стоят доста добре. Ползвам си нет-а непрекъснато, скоростта е добра, никога не бих се включил на WiMax, поне докато покритието е толкова ограничено. Все пак съм човек, който се нуждае от връзка навсякъде, по всяко време.

  ПС: До недоволните от скоростта: нормално е при липса на 3G сигнал скоростта на мрежата да е ниска, но поне я има навсякъде. Като гледам и МТЕЛ и ГЛОБУЛ имат 3G покритие само в големите градове, и то в радиус около центровете. Мобилният интернет е за сериозни хора, не за сваляне на музика и филми.

 16. Позвам от доста време Виваком и като цени са пъти по малко от другите оператори. Често пъти си мисля, че тези които ги ползват особенно М-тел са или глупави или им е безразлично какво плащат. А някой дори са горди, че плащат 100-150 лв., аз за подобно време на говорене плащам 10 лв.(мобилен окло 10лв. 3600 мин. в моб. мрежата и 3600 мин. към стационарния около 10лв. стационарен разговори градски, междуградски и международни I зона 3600 мин. интернет 20лв. 10Мбит/с пакета 40лв.) Неможе да се отрече когато има възможност да те прецакат, че го правят. Доколкото знам собствениците са гърци, това значи плащат малко на служителите и съответно не са по призвание.

 17. Отворено писмо

  / с молба за съдействие/

  Уважаема редакция,

  Пиша Ви това писмо защото се оказа , че макар да живеем в 21-ви век в Европа, все още има компании като Виваком, при които рекламираните услуги не само , че не отговарят на истината , и въвличат в заблуда крайния потребител, но и при тях Клиента няма никакви права. Ето и моя / за мен фрапиращ/ случай :
  Дългогодишен абонат съм на мобилните услуги предоставени от Виваком, бих казала златен клиент , тъй като месечните ми сметки не падат под 300 лева и съм с два златни номера, в представителния магазин на Виваком ми предложиха услуга наречена – ТРИО при която ползвам СИГУРЕН И НАДЕЖДЕН ИТНЕРНЕТ И ДОМАШЕН ТЕЛЕФОН с фиксирана месечна такса , договора за тази услуга е 24-месечен. На третия месец , Виваком, точно по празниците ме остави 20 дни без домашен телефон и интернет и без компенсации за случилото се, късах си нервите с техния кол център през цялото време и чувах само , като че ли записани на грамофон, лъжливи фрази – срока за отстраняване е 15-ти , на 15-ти ти казват срока е 17- ти и така до безкрай, никаква връзка с отговорно лице, с технически отдел или с юридически отдел, писах и жалба на която ми отговориха смехотворно, когато отидох при търговския им представител се оказа , че не мога да прекратя договора си въпреки ,че вината е тяхна и аз нямам нито СИГУРЕН нито НАДЕЖДЕН интернет и телефон, увериха ме също , че това не се случва често и е по-скоро изключение , отколкото правило.
  Сега към днешна дата ОТНОВО СЪМ БЕЗ предоставената ми услуга и ОТНОВО МЕ ЛЪЖАТ и замазват очи с откраднати кабели и тем подобни, отново са некоректни и лъжат клиентите си, както за сроковете за отстраняване, така и за истината по повредите, това се случва вече ДВА ПЪТИ ЗА 5 МЕСЕЦА и се оказва, че аз като клиент НЯМАМ НИКАКВИ ПРАВА , нито пожелаха да ме свържат с технически директор, нито с юридически отдел или поне с едно отговорно и заинтересовано лице от тяхна страна, практически няма ограничение колко пъти в годината може да им се случи подобна повреда и практически аз ще трябва да плащам две години услуга която ту я има, ту я няма и ИЗОБЩО НЕ ОТГОВАРЯ НА РЕКЛАМИРАНОТО ОТ ТЯХ, в крайна сметка се оказа че за ВИВАКОМ КЛИЕНТИТЕ НЯМАТ НИКАКВИ ПРАВА. Много моля за съдейстиве от медиите за решаване на този случай, още повече, че това не се случва само на мен, а на хиляди други домакинтства излъгани и потърпевши като мен.
  Телефона за който се отнася случая е 02/9287346 – ще ви дава свободно и никой не вдига защото те и за това не си правят труда да предупреждават, че повредата е тяхна.
  В момента половин Люлин и не знам още колко района нямат телефон и интернет.
  Искренно се надявам, че при Ваша намеса, ВИВАКОМ НАЙ – ПОСЛЕ ЩЕ ОТГОВОРИ АДЕКВАТНО НА КЛИЕНТИТЕ СИ И ЩЕ ПРОУМЕЕ, ЧЕ ТАКА БИЗНЕС НЕ СЕ ПРАВИ И КЛИЕНТА ИМА ПРАВА.

 18. от един месец нямаме итнернет въпрекки непрекъстатите обаждания до оператора не се вземат никакви мерки. Що за услуга е това?Дават разни обещания че ще се отстани повредата но досега нищщо не е направено и ма повреден мрежов кабел.Да же немогат да ти кажат в какъв срок ще бъде отсранена повредата.Що за фирмена политика е това.

 19. Моля всички които имат проблем със стационарните си услуги – телефон и интернет да се обадят спешно на 0878203043 до 30.06.2010г. 11.00ч за да получат телефон на журналистката която ще прави второто предаване по БТВ относно подобни случаи на проблеми с БТК- стационарни услуги.

 20. kakvo pre4i da vklju4ite telefona kam kompa 4rez USB i da polzvate 3G interneta…pla6ta6 4 lv i ima6 neograni4en internet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *