Хасково – наемане на жилище

Късно снощи се върнах от Хасково, където се опитвам да се установя за идните месеци с идеята за по-пълноценна почивка и по-интензивно общуване със семейството ми. Основната цел на това пътуване беше да проуча пазара на жилища под наем. Ако съдя по размера му, едва ли много хора биха се заинтересовали от информация за него. Все пак, споделям някои наблюдения, по-скоро като сбор от любопитни културологични факти.

Сестра ми живее в града от няколко години и първото, към което ме насочи, бяха два местни вестника за обяви. Те съдържат всякаква информация и не са специализирани в областта на имотите. Излизат по веднъж на седмица, в понеделник и вторник, и могат да бъдат намерени по всички будки.

Учудващо за мен, голяма част от предложенията за наеми, публикувани в тези вестници, всъщност идват от частни лица, без посредничеството на агенции. Бързо стана ясно, обаче, че нито едно от тях не си струва. Може би това е причината – хората нямат сериозни притеснения за апартаментите, които предлагат, понеже състоянието им и без това е лошо. За сметка на това, всички, с които говорих по телефона или срешнах лично, бяха доста добронамерени и делови – бяха наясно какво предлагат, проявяваха разбиране и нямаха излишни претенции.

Очевидно това е по-локалната и затворена част от пазара, насочена към местни хора, които не са притиснати от срокове, наемат жилища за по-дълги срокове като няколко години, склонни са да вложат усилия и време за да ги приведат в добър вид, същевременно търсят ниска цена. Всъщност, може би последният фактор е водещ, не знам. Във всеки случай, няколко телефонни разговора и два огледа бяха достатъчни, за да изоставя тази посока.

Паралелно с това обиколях доста агенции за недвижими имоти. Очевидно, както, предполагам, в повечето други малки градове, те се фокусират най-вече върху продажби. Склонни са да ви предложат това, което имат в момента като оферти за наемане, но не и да ви бъдат истински агент – да проучат пазара, да разговарят с други агенции и собственици и да ви представят списък от неща, които отговарят на вашите условия.

Положителната страна тук е, че повечето оферти при агенциите попадат в категория лукс. Разбира се, това просто означава апартаменти в добро състояние с прилично обзавеждане и локация, а не нещо изключително. Повечето от тях са на цени, които са сравними със софийските.

Не забелязах да има истински развита интернет услуга, която може да помогне при първоначалното проучване. Няколко от агенциите имат сайтове с публикувани оферти, но изглежда не ги обновяват редовно и не разчитат много на тях. Има и единични оферти по големите сайтове за недвижими имоти, но единствената сигурна информация в тях, на която може да се разчита, са телефонните номера на агенциите, които вероятно ще ви предложат нещо различно от това, на което сте попаднали предварително.

6 мнения за “Хасково – наемане на жилище”

  1. А в крайна сметка намери ли си жилище, или ти дойде акъла в главата и оставаш в София при нас, обикновените тъпаци 😉

  2. Абе някой трябва да се наеме да го каже направо – не те пускаме, Юнуз, за дълго в Хасково. Интернет, интернет, ама друго си е да може и да те вижда човек „наживо“, а не просто в директно предаване.

  3. Хасково е много чаровен град. Миналата година ходих и ми се прииска да остана там. За малко де.. :))

  4. Преди няколко години, когато търсих апартамент под наем в Хасково, пробвах директен контакт със собствениците на апартаментите, но това ме измори – всички се държаха безкрайно загадъчно и не даваха достатъчно информация по телефона, за да отсея тези, с които си струва да се срещна. Накрая се обърнах към агенция и съм доволна от развитието на нещата 🙂 Успех!

  5. Благодаря. „Загадъчно“ държание е точно определение. 🙂 Определено през агенция е по-добре, въпросът е, че няма достатъчно оферти.

    Във всеки случай, този месец съм все още в София, не се знае по-нататък как ще се развият нещата.

  6. Ами ако искаш, мога да поразпитам. Можеш да ме аднеш във фейсбук и ако решиш да търсиш нещо в Хасково да ми пишеш какво търсиш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *