Възможни следствия от Хром ОС

Преди няколко дена Гугъл представиха резултатите, до които са стигнали в развитието на Хром ОС, и обявиха отварянето на кода му.

Концепцията е интригуваща и, както си личи от някои въпроси в дискусията към края на това доста дълго видео, все още не много разбираема, дори за журналистите и блогърите, отразяващи събитието. Фактологията може да се намери навсякъде, няма да се спирам на нея. Но мисля, че дългосрочните последствия от евентуалния успех на проекта са значими.

Производство на софтуер

Софтуерът като услуга, предлагана през уеб, е отдавнашна тема. За някои сценарии на употреба, като например ползването на уеб поща, този модел вече е успешно наложен. Но тази операционна система може да промени констелацията сериозно и да пренасочи значителен производствен ресурс към него. С всички следствия от това за сигурността на данните, експертизата, която програмистите трябва да притежават, потребителските очаквания и отношенията между потребители и производители на програми.

Разпространение и обновяване на софтуер

Начинът, по който потребителите ще откриват нужните им приложения, ще започнат да ги ползват и ще получават обновявания от производителите, ще се промени радикално.

Линукс и драйвъри

Все още значителна част от производителите на периферни устройства не считат за нужно да предоставят драйвъри за Линукс. Независимо от цялата специфика, Хром ОС е базиран на ядрото на Линукс и натискът това да се промени ще се засили.

Браузъри и уеб стандарти

Със сигурност развитието на този пазар през последните години неутрализира ролята на Майкрософт на постоянен узурпатор на стандартите. Хром ОС се очертава да засили този ефект и да ускори разпространението на употребата на новите възможности, предвидени в HTML 5.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *