Къде е сайтът на Централната избирателна комисия?

ЦИК не е постоянно действащ орган и за всеки отделен избор (поне формално) се назначава нова комисия. Що се отнася до комисиите за европейските и националните парламентарни избори тази година, трудно ще намерите отговор на въпроса от заглавието чрез Гугъл.

Издирвах доста, когато правех календара за предстоящите избори, и попаднах на два странно изглеждащи поддомейна на сървъра на БТА с информация от двете комисии. Тази вечер въпросът беше поставен в предаването на Иван Бедров и представител на комисията потвърди, че тя публикува документите и решенията си чрез БТА. Взимам повод от това и публикувам адресите тук. Официално, първични източници на информация са следните сайтове:

В момента, в който пиша това, Гугъл не засича външни препратки към тези адреси.

5 мнения за “Къде е сайтът на Централната избирателна комисия?”

 1. @Огнян Младенов
  Е, няма нужда да се повтаряме. 🙂 Пък и по-добре други сайтове да получават внимание. Само дето не ги виждам да се раздвижват тези „другите“ все още.

 2. Хм, да не би Информационно обслужване да са в немилост този сезон?
  (Декларирам потенциален конфликт на интереси – Алекс Станев любезно ми даде сдъвкани данни от местните избори, та актуализирах сравнително лесно статиите в Уикипедия. 😀 )

 3. @Спас Колев

  Не, не, едва ли. Доколкото разбирам, преброителят прави сайт за съответните избори някак в ход и като част от услугите, които предоставя. Не знам дали се включва в параметрите на конкурса, който се обявява, и как точно, но тези сайтове, макар и по заявка и с информация на комисията, един вид не я „представляват“ официално. Нещо такова.

 4. Yunuz е прав за причината всеки ЦИК да има различен домейн. На практика това са съвсем различни органи, с различни членове (поне донякъде).
  Много ми се искаше поне от тези избори насам да съберем всички сайтове на ЦИК-овете през годините на едно място и преди време помолих колегите да сглобят нещо по темата.
  Резултата можете да намерите тук: http://www.cikbg.org/
  В момента, в който се пусне сайта на съответната комисия, той става официален, чрез него се изнасят решенията, окончателните резултати и пр.
  След последните избори описах и какво точно правим в ИО като преброител: http://alex.stanev.org/blog/?p=43

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *