Общуване чрез стихове

Бях споменал за Емили Дикинсън. Тогава тук някак се получи неясно. Отговорът, който пратих на онзи имейл, обаче, беше по-конкретен. Ето (по-публичната) част от него:

Чудя се все пак защо Емили пише такива неща. Какво й е? Някак на мен ми досажда това усещане. Разбирам, че тя не споделя истини, а преживявания, от които обаче май няма изход. Което прави споделянето безсмислено. Това е нейната истина, може и да е моята, но ми липсва връзка. Поезията трябва повече да прилича на математиката. Да има в нея пъзел. Или единство. Творение или религия.

На това ми беше отговорено с Франсоа Вийон. Ето как се употребява поезията. Занимава ме това понякога. И рядко стигам до нещо категорично. Във всеки случай е съмнително доколко с поезията трябва да се прави нещо повече от това да се чете. Защото да я пишеш и публикуваш само по себе си е поезия, да й се наслаждаваш също, но да я използваш като референция вече може да е прозаично. Нужно е повече.

Едно мнение за “Общуване чрез стихове”

  1. За Хьолдерлин.

    Не се опитвайте да сложите етикет на поезията му, тя не е стока за продан. Не си въобразявайте, че сте разбрали духа му. Той е непостижим за ума.
    Единственото, което можете да сторите, за да доловите тайнството на неговата поезия, е да дадете размах на освободените си чувства и инстинкти, само те са в състояние да ви упътят към гениалното слово на Хьолдерлин. При положение, че не сте ги погребали невъзвратимо под свода на модерната комерция и глобалната сивота.
    Биографична справка:
    Фридрих Хьолдерлин (1770-1843) е немски поет, роден в Лауфен на река Некар в семейството на рано починал манастирски управител. Момчето изучава класически езици в прочутия Маулбронски семинар, а после постъпва в университета „Тюбингер щифт“, за да следва теология. Тук възникват и първите химни на Хьолдерлин. Тясно приятелство го свързва с философите Хегел и Шелинг. Среща се с Гьоте и Шилер, който публикува първите откъси от романа му „Хиперион“ и му дава моралната си подкрепа. Хьолдерлин продължава образованието си в Йена, където слуша лекции при философа Фихте. Поради материални затруднения става домашен учител в дома на банкера Гонтард във Франкфурт на Майн и там се влюбва безутешно в майката на своя ученик, чийто образ (под името Диотима) става основен символ в поезията му. Напразни са усилията на поета да основе списание, което да „обединява и помирява науката с живота, изкуството с идеала и образованите хора с природата“, както и да се установи в Йена като независим писател. След множество пътувания, физически и духовно разнебитен, Хьолдерлин постъпва в психиатричната клиника в Тюбинген, където живее в пълно умопомрачение близо четиридесет години, но до смъртта си продължава да пише странни и често обвеяни от гениалност стихове. Творчеството на Хьолдерлин е проникнато от идеите и образите на класическата древност, но е повлияно и от повелите и надеждите на Френската революция. Поетът вижда смисъла на изкуството във възпитанието на нов човешки род „на следващото столетие“, за да осъществи хармоничното развитие на отделната личност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *