Наблюдения

Въпреки, че се движа наоколо само с кола, имам чувството, че вече познавам доста места в града. Очевидно има хубави и не много привлекателни квартали. Но дори и в хубавите не те напуска натрапчивото чувство за хаотичност. Причината е в принадлежността на местата – тук публичните пространства не са достатъчно обгрижвани. Това не означава, че няма хубави офиси, музеи, паркове, градини. Просто не всички полагат усилия за тях.

Няма тротоари. Всъщност има, но са някак абстрактни, сливат се с улиците. Между колите и сградите има една гъвкава буферна зона от многообразни немоторизирани участници в движението, които нито се движат, нито стоят на едно място. Търговските помещения, освен може би големите магазини, често са изцяло отворени към улицата. Търговия се прави по всякакъв начин и май навсякъде. Засега само наблюдавам.

Отивам в офиса, но днес няма да може да се работи. Връщам се в хотела и работя. Всъщност не е лошо – денят минава достатъчно интензивно.

В София казват, че вали сняг. Тук хората се разхождат по къс ръкав.

5 мнения за “Наблюдения”

 1. Индия. Хайдерабад ли беше града? Няма значение. До колкото разбирам културният шок не се е състоял /а вероятно не е и очакван/. И усещането за хаотичност, и „недостатъчно обгрижваните“ публични места вече сме ги виждали в София неведнъж. Както мръсни езера или липса на тротари. Дежа вю. Да не говорим за дървените слонове, перли, кутийки…Глобализацията съвсем ни лиши от тръпката на пътешествието. Къде са новите светове? Мистичната Индия? Въпреки всичко
  still wish I were there! May be some day 🙂

 2. Е, тръпката, Наталия, все пак е в детайлите. Глобализацията съществува предимно по отношение на глобалното. Може би тонът, с който разказвам, все пак е малко подвеждащ.

  Наистина се надявам и вие, и всеки друг да има възможността да се докосне поне веднъж до поне една съвсем различна култура. Изключително вълнуващо е. И същевременно стимулиращо, тъй като дава шанса да се овладеят различни перспективи към ежедневното и глобалното.

 3. E,dobre, az to4no tova imah pred vid-detailite. Raskajete, molq, ne6to za tqh. No koe spored vas ostava nezarazeno ot virusa ili otrovata na globalizaciqta, naprimer v India. Tova bi bilo interesno.
  Pozdravi
  Pazifaia

 4. Сигурно трябваше да пиша на кирилица… И сега по същество. Ако ми разясните какво визирате с фразата: „Глобализацията съществува предимно по отношение на глобалното“ ще ви бъда благодарна. Кое е това „глобално“ /освен глобалната мрежа 🙂 Предварително ви благодаря!
  Поздрави:Пазифая

 5. Pingback: Arcane Lore

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *