Индукции

Днес колата идва без да се обадя. Изглежда хората, които се грижат да ме превозват до офиса имат склонност да правят индукции. Окей, и без това се разбираме трудно с тях по телефона. Тук се очаква, че всички трябва да говорят английски. Това е вярно, но някои хора просто не мога да разбирам, не само заради акцента, а и поради начина по който конструират изказа си. Но пък очевидно има и хора, които владеят езика по един чудесен начин. Not out of the way, just out of this world, казва един билборд.

Вече донякъде разбирам трафика. Първата особеност е, че тук поне половината хора се движат с мотоциклети или триколки. Това прави уличното движение много флуидно и непонятно за един европеец. Шофьорите ми казват, че има много инциденти. Засега не съм видял или участвал в такъв, но мога да си го представя. Същевременно, има такова количество превозни средства по улиците, че в нито един момент не може да се развие скорост по-висока от 40-50 км/ч. По един странен начин задръстванията са по-различни от тези в София. Няма случай, в който да чакаш на кръстовище половин час – навалицата, макар и бавно, винаги се придвижва напред. На много места има кръгово движение. Кръстовищата със светофари са по-малко, отколкото човек би очаквал. Обикновено на тях има и регулировчици. Не усетих да има някакви правила относно поведението им – просто ръкомахат и показват със знаци кой какво трябва да прави. Всички са окичени с червени ленти, даващи подходящи съвети, като например винаги да си слагаш колан. Това май е единственото правило, което се спазва относително често. Иначе всички следват течението. Ако искаш нещо от някого, натискаш клаксон. Всички натискат клаксони. За всичко. Наближаваш кръстовище – правиш го, за да съобщиш за присъствието си. Искаш някой да ти се махне от пътя – пак. Сигурно има правило, че на всеки километър всеки шофьор трябва да го прави поне двайсет пъти. Ужасно е шумно. Съответно, май никой не обръща внимание на това. Сътветно, всички стават още по-настоятелни и надуват клаксоните още повече.

Днес правя презентация на продукта, върху който наши и тукашни екипи работят заедно от известно време. Наближава срока за официалното му пускане. Минава добре, получавам смислени въпроси. Присъствам и на други събирания. Ям отново в столовата, която те наричат кафетерия. Вече знам, че едно евро е петдесет и няколко рупии. Един лев – около трийсет. Вечерта шофьорът ми се оплаква, че получава четири хиляди на месец и не му стигат. Така е – не е завършил колеж – това е начинът да печелиш достатъчно и да си щастлив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *