Отвореният маркетинг

Get Firefox!

Браузърът Файърфокс е вече обект на фокусирана маркетингова стратегия. Общата схема се върти около новосъздадения сайт Spread Firefox (все още в бета версия) и възпроизвежда отворения модел на създаване на самия браузър. От потребителите на този сайт се очаква да дават идеи за кампании и стратегии за популяризирането му.

Едно нещо е много интересно в този проект: той се опитва да впрегне усилията на общността на ползвателите не толкова в процеса на докладване и поправяне на грешки, подобряване на наличните и добавяне на нови функции, а в реклама и маркетинг. Т.е., казано по класически, малко неадекватен начин, не само в производството, но и в търговията.

Разбира се, потребителите на софтуер с отворен код винаги са били готови да представят, препоръчват и защитават приложенията, които им вършат работа (пък и не само тях, доколкото важна е въобще идеята за отвореността и свободата). Специфичното тук е, че експанзията на продукта и разпологането му по отношение на другите продукти на „пазара“ се абстрахира като отделен момент, който изисква отделно и, предполага се, различно по насока и същност усилие. Така би трябвало да се избегне хаотичността, да има координация и да се изгради цялостен образ. И това отново да стане по „хаотичния“ отворен модел на ангажиране на общността на потребителите.

Очевидно маркетинг отделите на компаниите, които правят бизнес по модела на отворения код ще трябва да следят този проект внимателно. Той ще отговори на някои много важни въпроси като: Знаят ли ползвателите на софтуер какво искат? Как именно съвпадат производство и потребление при софтуера с отворен код? Дали и как това съвпадане се осъществява в идеята, която седи зад продукта? Има ли „лайфстайл“ елемент във всичко това? Доколко „общото“ ще се окаже убедително?

И така, настанете се удобно, защото ще е интересно. А, всъщност, защо да не се включите?

4 мнения за “Отвореният маркетинг”

 1. За мен лично това е поредното доказателство, поне за мен, че Galeon е най-добрият браузър. И то (да не кажа силна дума, но) години преди Файърфокс да набере силата, която има сега. Само защото е под шапката на Мозилла, а те са си яки, имат си ресурс, известни са поне.
  Проектът за лек браузър в Мозилла, между другото, много дълго време тъна в блатото на „абе някой ден ще стане“, ведно с „лекия мейл-клиент“.
  По време, когато Галеон трепеше рибата с динамит и цепеше мрака. То той и днес продължава да го прави, но без маркетинговите салта на Файърфокс.
  Защото, както е и самото мото на проекта Galeon – „the web, only the web!“
  И колкото и да се злослови срещу браузъра, който допреди година-две всички сочеха като „по-доброто и леко решение“, колкото и Gnome да „бягат“ встрани с приемането като четец по подразбиране на Epiphany, Galeon rules.
  –-
  Казвам това не за да дразня, а за да покажа, че има и друга страна на нещата, в която няма нито място, нито нужда от бизнес-стратегии 😉

 2. Тази дискусия сигурно е интересна, но според мен е извън темата. Това, което се опитват да правят от Мозила не е чак толкова уникално. Въпросът е по-скоро в изпълнението. Не само „всички да помагат“, а заедно с това да се изгради фокусирана стратегия, която да изгради цялостен образ на един продукт. Въпросът е дали може да се използва модела на отворения код за бизнес начинания, които са на пръв поглед различни от самото писане на код.

  Това наистина прекалено много зависи от координацията и начина на задаване на насоки и създаване на възможности за този проект. Има немалко неща, които по презумпция правят нещо подобно по-трудно от координирането и ръководенето на open source проект. Само един пример е това, че езикът и културния контекст тук са доста по-значими.

  Въобще, на мен ми изглежда, че тепърва има място за теоретизиране. Наистина ми е интересно какво ще се получи.

  А че Галеон е по-добър и най-добрия, е много хубаво. Направо прекрасно 🙂 И за това имам някои размисли, но ще да ги оставя за някой друг път.

 3. Да, напълно си прав – интересна идея е. Съжалявам за импулсивната ми реакция. Иначе – всички браузъри са си браузъри, не е там въпросът, наистина 😉 Добра е идеята за opensource-маркетинг…

 4. И таз добра! А пък при мен Thinderbird-ът се дъни. Ама то това под Уиндоус. Иначе, определено изглежда по-красив от обикновената Мозила. Пък за функционалност – не съм особено компетентна, щото не ползвам нещо кой знае какво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *